- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 5860 odwiedzin

Zwykle utarło się, że naleśniki kojarzą nam się ze słodkim posiłkiem. Nic bardziej mylnego! Mąka z ciecierzycy jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej w cieście naleśnikowym. Dzięki wysokiej zawartości białka, dodaje chrupkości i niezwykłego smaku i zapachu. Może być także świetnym zamiennikiem dla wegan, a naleśniki można zrobić nawet bez użycia jajek.
Naleśniki z mąki z ciecierzycy
Przepis napisany przez: Marcelina Banaś
Dieta: ketogeniczna
Kategoria: śniadanie, obiad, podwieczorek
Kuchnia: polska
Liczba porcji: 10 sztuk
Kaloryczność: 83kcal w 1 placku, bez dodatków
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Do podania:
- ser mozzarella
- rukola
- pomidory
- szynka długodojrzewająca
Przepis na naleśniki z mąki z ciecierzycy
- Przesyp mąkę przez cito.
- Jajko wbij do osobnej miski i wymieszaj z wodą.
- Ciągle mieszając powoli dodawaj suche składniki tak, aby nie powstały grudki. Do ciasta możesz dodać oliwy, aby później podczas smażenia naleśniki nie przywierały do patelni.
- Odstaw ciasto na 30 minut.
- Smaż na średnim/nieco większym ogniu, a po przewróceniu naleśnika połowę posmaruj pesto, połóż porwany plasterek mozzarelli i przykryj patelnię pokrywką, aby ser roztopił się.
- Po przełożeniu na talerz naleśnika, na roztopiony ser połóż plasterek szynki długodojrzewającej, dodaj garść rukoli i pokrojonego pomidora i złóż go na pół.
Porady
Warto odstawić ciasto na pół godziny, aby mąka wchłonęła wodę i spulchniała.
W zależności od konsystencji możemy wtedy dodać trochę więcej wody, tak aby naleśnik bez problemu rozlewał się po patelni.