- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 1283 odwiedzin

Placuszki z cukinii stanowią doskonały sposób na włączenie większej ilości warzyw do naszej codziennej diety. Mogą stanowić doskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację. Wykorzystana w przepisie mąka kokosowa, wyróżnia się lekko słodkim posmakiem i delikatnym orzechowym zapachem.
Placuszki z cukinii z fetą i mąką kokosową
Przepis napisany przez: Marcelina Banaś
Dieta: ketogeniczna
Kategoria: obiad, podwieczorek
Kuchnia: polska
Liczba porcji: 2 porcje - ok 12 sztuk
Kaloryczność: 315kcal na porcję, 52kcal w 1 placku
Składniki:
- 1 cukinia (400 g)
- 100 g sera feta
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej
Przepis na placuszki z cukinii z fetą i mąką kokosową
- Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Posól i odstaw na parę minut, aby puściła sok.
- Osobno zetrzyj ser na tarce.
- Cukinie odsącz od wody i wymieszaj wszystkie składniki.
- Zamiast fety możesz użyć tłustego twarogu, ale pamiętaj o posoleniu ciasta.
- Smaż na średnim ogniu, tak aby cukinia stała się miękka.