- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 1643 odwiedzin

Pudding chia
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezglutenowa, bogatoresztkowa, z niskim IG
Kategoria: drugie śniadanie, przekąska
Liczba porcji: 1
Kaloryczność: 339 kcal z mlekiem krowim 3.2%
Czas przygotowania:
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka krowiego lub kokosowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 pomarańcza lub ulubione owoce
- opcjonalnie szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i ksylitolem. Możesz także dodać szczyptę kardamonu.
- Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pudding powinien być gęsty.
- Podawaj ze zmiksowanymi na mus pomarańczami lub ulubionymi owocami.
Porady:
Pudding możesz przygotować wieczorem i przechowywać go w lodówce na następny dzień. Ponieważ chia jest bogata w błonnik, pamiętaj o piciu odpowiedniej ilości wody, aby uniknąć problemów pokarmowych!