Koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata.
Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznaną za świętą przez Inków i Azteków. Odkryty na nowo szarłat coraz częściej nazywany bywa zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Zawiera dużo białka, skwalenu (opóźniającego procesy starzenia), nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik. Cechuje go duża zawartość cennych składników mineralnych: żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witamin z grupy B oraz A, E i C.
Można go dodawać do pieczywa, ciastek, ciast, zup, kotletów.
Ze względu na zawartość skrobii wyroby z płatków powinny być poddawane przed spożyciem obróbce termicznej: gotowaniu, pieczeniu, duszeniu, smażeniu.
Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznaną za świętą przez Inków i Azteków. Odkryty na nowo szarłat coraz częściej nazywany bywa zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Zawiera dużo białka, skwalenu (opóźniającego procesy starzenia), nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik. Cechuje go duża zawartość cennych składników mineralnych: żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witamin z grupy B oraz A, E i C.
Można go dodawać do pieczywa, ciastek, ciast, zup, kotletów.
Ze względu na zawartość skrobii wyroby z płatków powinny być poddawane przed spożyciem obróbce termicznej: gotowaniu, pieczeniu, duszeniu, smażeniu.
składniki: płatki z nasion amarantusa
wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna: 1529 kJ/364 kcal
- tłuszcz: 7,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
- węglowodany: 51,7 g w tym cukry: 2,2 g
- białko: 16,2 g
- błonnik: 13,6
- sól: < 0,001 g
Może zawierać sezam.