- Marcelina Banaś
- Porady
- 464 odwiedzin

Jogurt kokosowy to smaczna i zdrowa wegańska przekąska, idealna dla osób szukających alternatyw dla tradycyjnych produktów mlecznych. Przygotowanie tego jogurtu jest proste i wymaga jedynie kilku składników, takich jak mleko kokosowe, agar-agar, mąka z tapioki oraz wegański jogurt lub kultury bakterii jogurtowych. Jogurt ten jest nie tylko niskokaloryczny, ale również bogaty w zdrowe tłuszcze i probiotyki, które korzystnie wpływają na trawienie. Można go spożywać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy czy granola.
Jogurt kokosowy
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: wegańska
Kategoria: przekąska
Liczba porcji: 5
Kaloryczność: 87 kcal na porcję
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Składniki:
- 1l mleka kokosowego
- ½ łyżeczki agar-agar
- 2 łyżki mąki z tapioki
- szczypta soli
- 1 łyżka wegańskiego jogurtu lub szczypta żywych kultur bakterii jogurtowych
Sposób przygotowania:
- Odlej 1/3 szklanki mleka kokosowego i wymieszaj z mąką z tapioki.
- Resztę mleka wlej do garnka, dodaj sól i mieszając dodaj agar, tak aby nie powstały grudki. Doprowadź mleko powoli do wrzenia.
- Energicznie mieszając trzepaczką, wymieszaj zagotowane mleko z mieszanką mleka z tapioką i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
- Odstaw do ostygnięcia do temperatury 40°C i następnie wymieszaj z łyżką wegańskiego jogurtu lub szczyptą żywych kultur bakterii jogurtowych.
- Piekarnik włącz na chwilę na 40°C, tak aby się nagrzał. Do wyłączonego, ciepłego piekarnika wstaw przygotowane mleko na noc.
Porady:
Eksperymentuj z rodzajem mleka roślinnego, znajdź takie, które najbardziej będzie Ci smakowało. Możesz wykorzystać przygotowany jogurt do produkcji kolejnej porcji. Pamiętaj, aby zostawić łyżkę domowego jogurtu jako starter do przygotowania następnej porcji.