olej z ryżu, olej ryżowy, olej do smażenia
Olej z ryżu ma neutralny, delikatny smak, co pozwala zachować naturalny smak przygotowywanych potraw. Zawiera gamma-oryzanol, witaminę E oraz naturalne fitosterole. Potrawy smażone na oleju z ryżu są mniej kaloryczne (nawet o 20%) gdyż olej ten jest w mniejszym stopniu absorbowany niż inne oleje.
Ma wysoką temperaturę dymienia (ponad 230˚C) co oznacza smażenie bez dymu i nadmiernego pryskania. Polecany do sałatek, smażenia i pieczenia. Produkt rafinowany.
objętość: 500ml
wartość odżywcza w 100ml:
• wartość energetyczna: 3441kJ/837kcal
• tłuszcz: 93g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 20g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 40g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 33g
• węglowodany: 0,0g
w tym cukry: 0,0g
• białko: 0,0g
• sól: 0,0g