Olej z ryżu posiada korzystny dla organizmu skład kwasów tłuszczowych (Omega 3 i Omega 6) wpływający na obniżenie poziomu cholesterolu. Duża zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy poprawia cyrkulację krwi i wspaniale wpływa na kondycję skóry.
Dzięki wysokiej temperaturze dymienia ( 215ºC ) olej z ryżu w ograniczonym stopniu wnika do smażonych i pieczonych potraw pozwalając zachować ich naturalny smak. Smażymy na nim bez dymu i pryskania.
Może być również dodawany do sałatek i dań przyrządzanych na zimno gdyż posiada delikatny i łagodny smak.
wartość odżywcza w 100ml:
- wartość energetyczna: 3442kJ/823kcal
- tłuszcz: 91,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 22,0g
- węglowodany: 0,0g w tym cukry: 0,0g
- białko: 0,0g
- sól: 0,0g