
Co to jest detoks organizmu i jak zrobić go bezpiecznie?
Chcesz poczuć się lżej, zdrowsza i pełna energii? Czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, co oznacza "detoks" i jak może on wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie? Czy wiesz, jak go przeprowadzić, aby był nie tylko efektywny, ale przede wszystkim bezpieczny? Jeśli na któreś z pytania odpowiedziałaś "tak", nasz najnowszy artykuł pt. "Co to jest detoks organizmu i jak zrobić go bezpiecznie?" jest właśnie dla Ciebie. Dowiedz się więcej o naturalnych metodach oczyszczania organizmu, o tym, jak prawidłowo je stosować i jakie korzyści możesz z tego wynieść. Zapraszamy do lektury!
Czytaj więcej

Prozdrowotne właściwości przypraw
Przyprawy i zioła są używane od wieków jako barwniki, konserwanty oraz wzmacniacze smaku. W krajach takich jak Indie, Chiny czy Korea są również podstawą medycyny tradycyjnej i mają ogromne znaczenie żywieniowe oraz kulturowe. Dzięki licznym składnikom bioaktywnym, przyprawy mogą spowolnić procesy starzenia oraz złagodzić ich przebieg poprzez korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia.
Czytaj więcej

Olejki eteryczne – na czym polega aromaterapia?
Olejki eteryczne wykorzystywane są od tysięcy lat w medycynie tradycyjnej. Już w starożytnym Egipcie były stosowane w ceremoniach religijnych, w kosmetykach oraz do celów leczniczych. Z kolei w Chinach oraz Indiach używano aromatycznych roślin, które stały się częścią medycyny ajurwedyjskiej. Dzisiaj olejki eteryczne znajdują zastosowanie przy produkcji perfum, produktów do makijażu, w stomatologii, produktach sanitarnych, w rolnictwie, a także jako dodatki do żywności oraz naturalne środki lecznicze.
Czytaj więcej

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?
Tłuszcz w diecie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie tylko dostarcza nam witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K, ale jest także ważnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Odpowiednia podaż tłuszczy może poprawić zdrowie osobom zmagającym się z insulinoopornością oraz chorobami sercowo-naczyniowymi.
Czytaj więcej

Tłuszcz – przyjaciel czy wróg?
Tłuszcz przez lata był demonizowany i wskazywano go jako powód chorób metabolicznych i układu sercowo-naczyniowego. Był też obwiniany za pandemię otyłości. Przez wiele lat zalecano diety niskotłuszczowe jako remedium na choroby wieńcowe. Czy jednak dieta z ograniczeniem tłuszczu ma sens, a tłuszcz to tylko niepotrzebne źródło kalorii?
Czytaj więcej

Czym zastąpić biały cukier?
Jak zastąpić cukier stołowy w diecie? Dlaczego w ogóle trzeba go ograniczać i czym się kierować w wyborze zamiennika? To częste pytania, które zadajemy sobie, gdy chcemy zadbać o swoje zdrowie i przejść na dietę.
Zła dieta i brak aktywności fizycznej to najczęstsze powody chorób niezakaźnych. Wysokie spożycie cukrów prostych budzi niepokój ze względu na jego związek z niską jakością diety oraz otyłością.
Czytaj więcej

Cukier i jego naturalne zamienniki
Na całym świecie najbardziej powszechny cukier, pozyskiwany z buraka cukrowego, nazywany jest cukrem białym lub stołowym. Jest to sacharoza, czyli dwucukier składający się z dwóch cząsteczek monosacharydów - glukozy i fruktozy . Są to węglowodany łatwo przyswajalne. W naturze sacharozę możemy znaleźć w niektórych owocach, warzywach, miodzie, a nawet w zbożach.
Wspomniana glukoza jest cukrem fizjologicznym, który występuje w stanie wolnym w organizmie człowieka.
Czytaj więcej