Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Co to jest detoks organizmu i jak zrobić go bezpiecznie?

Chcesz poczuć się lżej, zdrowsza i pełna energii? Czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, co oznacza "detoks" i jak może on wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie? Czy wiesz, jak go przeprowadzić, aby był nie tylko efektywny, ale przede wszystkim bezpieczny? Jeśli na któreś z pytania odpowiedziałaś "tak", nasz najnowszy artykuł pt. "Co to jest detoks organizmu i jak zrobić go bezpiecznie?" jest właśnie dla Ciebie. Dowiedz się więcej o naturalnych metodach oczyszczania organizmu, o tym, jak prawidłowo je stosować i jakie korzyści możesz z tego wynieść. Zapraszamy do lektury! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Prozdrowotne właściwości przypraw

Przyprawy i zioła są używane od wieków jako barwniki, konserwanty oraz wzmacniacze smaku. W krajach takich jak Indie, Chiny czy Korea są również podstawą medycyny tradycyjnej i mają ogromne znaczenie żywieniowe oraz kulturowe. Dzięki licznym składnikom bioaktywnym, przyprawy mogą spowolnić procesy starzenia oraz złagodzić ich przebieg poprzez korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Olejki eteryczne – na czym polega aromaterapia?

Olejki eteryczne wykorzystywane są od tysięcy lat w medycynie tradycyjnej. Już w starożytnym Egipcie były stosowane w ceremoniach religijnych, w kosmetykach oraz do celów leczniczych. Z kolei w Chinach oraz Indiach używano aromatycznych roślin, które stały się częścią medycyny ajurwedyjskiej. Dzisiaj olejki eteryczne znajdują zastosowanie przy produkcji perfum, produktów do makijażu, w stomatologii, produktach sanitarnych, w rolnictwie, a także jako dodatki do żywności oraz naturalne środki lecznicze. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Jaki tłuszcz wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

Tłuszcz w diecie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie tylko dostarcza nam witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K, ale jest także ważnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Odpowiednia podaż tłuszczy może poprawić zdrowie osobom zmagającym się z insulinoopornością oraz chorobami sercowo-naczyniowymi. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Tłuszcz – przyjaciel czy wróg?

Tłuszcz przez lata był demonizowany i wskazywano go jako powód chorób metabolicznych i układu sercowo-naczyniowego. Był też obwiniany za pandemię otyłości. Przez wiele lat zalecano diety niskotłuszczowe jako remedium na choroby wieńcowe. Czy jednak dieta z ograniczeniem tłuszczu ma sens, a tłuszcz to tylko niepotrzebne źródło kalorii? Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Czym zastąpić biały cukier?

Jak zastąpić cukier stołowy w diecie? Dlaczego w ogóle trzeba go ograniczać i czym się kierować w wyborze zamiennika? To częste pytania, które zadajemy sobie, gdy chcemy zadbać o swoje zdrowie i przejść na dietę. Zła dieta i brak aktywności fizycznej to najczęstsze powody chorób niezakaźnych. Wysokie spożycie cukrów prostych budzi niepokój ze względu na jego związek z niską jakością diety oraz otyłością. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Cukier i jego naturalne zamienniki

Na całym świecie najbardziej powszechny cukier, pozyskiwany z buraka cukrowego, nazywany jest cukrem białym lub stołowym. Jest to sacharoza, czyli dwucukier składający się z dwóch cząsteczek monosacharydów - glukozy i fruktozy . Są to węglowodany łatwo przyswajalne. W naturze sacharozę możemy znaleźć w niektórych owocach, warzywach, miodzie, a nawet w zbożach. Wspomniana glukoza jest cukrem fizjologicznym, który występuje w stanie wolnym w organizmie człowieka.  Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady
Loading...